Ge stressen lite semester.

Full fart med massor av upplevelser och motion. Det är formeln för en avstressande semester. Vi visar dig hur du kommer iväg – och hem igen, fräsch och utvilad.

Semestern ska ju vara den tid då du får distans till din stressiga vardag och laddar upp inför en ny arbetsperiod.

Semestern blir ändå en stressig tid som långtifrån lever upp till dina förväntningar. Och så kommer du hem tröttare, mindre fräsch och fem kilo tyngre än när du reste.

Så behöver det inte vara. Du måste bara göra klart för dig själv vilka förväntningar du har på din semester – och om de är realistiska. Om du reser med din partner måste du ta med hans eller hennes önskemål i beräkningen. Om ni har med er barn kan ni inte räkna med sena sovmorgnar.

summergirl

Ha rimliga förväntningar

Det absolut viktigaste är att du inte förväntar dig att semesterns helande krafter kan utföra mirakel. Du får inte distans till vardagen under långhelg. Undersökningar visar att det tar minst tio dagar innan efterbränningen från jobbet är helt släckt. Tills dess kommer ditt undermedvetna fortfarande att lösa problemen som ligger på skrivbordet och din kropp ligger fortfarande i högsta beredskap.

Samma undersökningar visar dock att det finns saker du kan göra själv för att skynda på helningsprocessen. En aktiv semester är faktiskt det bästa botemedlet mot vardagens stress och monotoni. Ge dig iväg på dyk-, fotvandrings- eller cykelsemester. Du ska vara mentalt och fysiskt engagerad.

Lättja är kontraproduktivt

Den minst avslappnande semesterformen är faktiskt latsemestern då du bara flyttar dig mellan liggstolen och vattenbrynet och kosten består av king-size cocktails och snacks. Inte ens 14 dagars orgie i lättja kan kurera din stresshärjade kropp.

Det mest avstressande är att vara mentalt engagerad i det du ägnar dig åt här och nu. Därför är en semester hemma, när du renoverar en gammal bil minst lika rekreativ som en trekkingtur i Himalaya. Och betydligt bättre för dig än 14 dagar på stranden.

Author: Johanna Adolfsson

Johanna jobbar med hälsofrågor och samliv, hon älskar att resa och testa nya maträtter. Till vardags driver hon sin egen blogg när hon inte bänkar sig framför sitt favoritspel på datorn. Battlefield 4.

Share This Post On
adscense

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *