Därför ska du äta peppar

Peppar – kungen av kryddor

toppbild-peppar

Styrka är en sak, men peppar har fler egenskaper!  Peppar har unika smaker! Smaken sitter i aromatiska eteriska oljor i pepparkornets skal och bara släpper under malning. Det är därför nymalen peppar alltid ger den bästa smaken. Både smak och kvalitet kan variera kraftigt på grund av peppar frukt, som vin, påverkas av det lokala klimatet och dess jord.

Peppar är den mest använda krydda – men överraskande är att den förekommer i nästan varje maträtt! Ofta förknippas peppar med värme men denna ”kungen av kryddor” har långt fler egenskaper. Den unika peppar smaken kommer från balansen mellan peperin, som ger värme och komplexa eteriska oljor som ger aromatisk smak.

Olika peppar ger en annan smak
Peperin funnen i kärnan och oljor sitter i skalet. När det hårda skalet krossas frisätts eteriska oljor snabbt och det är därför nymalda pepparkorn ger alltid den bästa smaken. Det finns en fin balans mellan värme och smak, för mycket peperin kan överbelasta smak och ge en skarp känsla i munnen. Olika typer av peppar ger olika smakprofiler, vilket gör ditt val av peppar essensen.

Äkta peppar är svart, grön eller vit
Endast vit, svart och grön paprika peppar är äkta! Alla tre plockas från klätterväxten Piper nigrum och det är därför samma bär som har olika egenskaper beroende på när de skördas och hur de hanteras då. Ro och kryddpeppar räknas inte som äkta peppar eftersom de inte härstammar från arten Piper nigrum. Rosépeppar är mogna frukten av ett tropiskt träd och kryddpeppar torkas fröna från omogna frukter av en centralamerikanska träd.
Här är några peppar sorter som är bra att känna till:

Tellicherry
Tellicherry anses som världens bästa svartpeppar och kommer från Kerala i södra Indien, den bästa peppar regionen i världen. Peppar växer bäst på höjder mellan 2000 och 3000 meter över havet. De behöver värme och monsunregn att blomstra och det tar tre år innan anläggningen är mogen. Plantorna blir drygt en meter hög och producerar en skörd per år. När frukten är mogen, plockas den för hand av erfarna odlare.

Pepparkorn är stora och har en klar brun färg med en hög halt av eteriska oljor. Det kännetecknas av dess specifika smak, det är inte bara varmt och brännande smak, men har en unik, balanserad arom och smak.

Malabar
Malabar pepparkorn är betydligt mindre och mindre komplex smak. Den har en balanserad beska och är klart aromatisk. Detta pepparkorn används ofta i marken och grova jordprodukter.

Creamy White Pepper
Krämig Vitpeppar anses vara den finaste vitpepparn med stora och enhetliga pepparkorn med skarp, avskalade arom. De kommer från Sarawak på Borneo, Malaysia. Vitpeppar är väl mogna röda paprikor placeras i strömmar för att jäsa och sedan tvättas, skalade och slutligen torkas i solen. De är sedan sorteras för hand för att säkerställa att varje pepparkorn har samma storlek och krämig vit.

grön peppar
Gröna pepparkorn är de omogna bär skördas strax efter blomningen. Smaken är frisk med svag värme. Grönpeppar förpackas antingen i saltlake eller kokas innan de lufttorkas.

peppar_smart-liv

Fyra skäl till att du bör äta den…

1. Mångsidig
Svartpeppar fungerar till många maträtter. Kryddans mångsidighet gör att den går att krydda i princip allt som går att äta. Varför inte testa på tårta?

2. Bra för matsmältningen
Peppar ökar salivhalten, magsafter och förbättrar din matsmältning!

3. Förhöjer smaken
Svartpeppar förhöjer matens smak visste vi redan, men det är inte alla som vet att svartpeppar även förhöjer smaken på vaniljglass och yoghurt.

4. Gör maten hälsosammare
När du använder svartpeppar kan kroppen enklare ta upp näringsämnen från maten!

Author: Sandra Davitt

När Sandra inte bloggar, jobbar hon som Yoga instruktör för Yoga International Reminans. Hon leder också kurser i att Sluta röka och kanske är den första i Sverige att ge sina deltagare en e-cigg.

Share This Post On
adscense

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *