3 Enkla tips för bättre löpform

3 små enkla tips för bättre löpningsform. Slappna av, ta korta steg, och se till att värma upp innan varje pass.

shutterstock_139712587

Utför en Huvud-till-tå koncentrationsrutin en eller två gånger per löppass. Som att lära sig att hålla klubben och att få kontakt med bollen, stämningen i vad din kropp gör genom att utföra en koncentrationsrutin, topp till tå, gör att du kan lära dig hur din kropp rör sig framåt och låta din medvetenhet komma till ditt löpsteg. Utför denna rutin några gånger under löpningen och låt detta pågå i flera veckor.
Huvudet bör vara över axlarna, ögonen ser framåt.
Nacke och axlar bör vara avslappnade.
Armarna böjda (inte oroa sig för exakta graden ännu) och sväng som en pendel från axlarna. Fortfarande förvirrad? Stå med fötterna höftbrett och armarna långa och börja svänga dem. Du kommer att märka att de följer en naturlig båge från höften till centrumlinjen. Nu böj armarna och sväng med avslappnade axlar. Nu gör du det!
Slappna av händerna-du inte är redo för en kamp! Om det hjälper, tänka på något ömtåligt i handen (fågel, chips …)
Höfter bör vara under axlarna. Tänk på naturlig anpassning från topp till tå. Titta på andra löpare för ett så ser du vad jag menar. Om de är böjda eller lutade framåt, är dom ur läge.
Fötterna ska landa med korta, snabba steg enligt dina höfter.

Nästa fokus är fötterna. När du lär dig att köra i linje och med mindre spänning med Huvud-till-tå koncentrationsrutin, är nästa steg att ringa in din kadens, eller antalet steg per minut. Väl inne i ditt löppass, räkna antalet steg (eller steg höger fot tar på en minut). Enligt Coach Jack Daniels, är den allmänna tumregel för effektiv drift 90 steg per minut för en fot, eller 180 för båda, men det finns variansen baserat på benlängd. Det viktiga är att veta vad din kadens är, och om du är i 70-talet till låga 80-talet, försöker du sannolik täcka för mycket mark med varje steg, ett vanligt nybörjarmisstag. Om så är fallet, öva köra med kortare, snabbare steg. Ett roligt sätt är att köra till en fartfylld låt eller en zen-liknande 175 -180 bpm mix från PodRunner.com. Du kan också läsa av med hjälp av gadgets från t ex PEAR Sport, Garmin och andra som erbjuder kadenssensor som monteras på skon. Liksom korrekt inriktning, kommer uppringning i din kadens ha en djupgående inverkan på energihantering och effektivitet på vägen, men det kommer att ta tid att lära sig.

Värm upp och bygga ditt Running Game långsamt. Detta kanske inte verkar som ett bra sätt att toppa formen, men det är det verkligen, speciellt om du sitter under dagen och ger  dig ut för ett löppass efter arbetet med höfterna och låren så tätt att du kan spela en melodi på dem. Investera minst tre till fem minuter i rask promenad. En uppvärmning är porten till bättre form när den förbereder kroppen för att köra optimalt. Liksom alla sporter, investera tid att bygga mekanik, då kommer både form och uthållighet och du kommer bli starkare och snabbare.

Lycklig löpning!

Author: Sandra Davitt

När Sandra inte bloggar, jobbar hon som Yoga instruktör för Yoga International Reminans. Hon leder också kurser i att Sluta röka och kanske är den första i Sverige att ge sina deltagare en e-cigg.

Share This Post On
adscense

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *